Традиционни Индийски ястия
Традиционни
Индийски ястия
Самоса
Съставки:
- брашно - 300 гр. тип 500
- картофи - 500 гр.
- грах - зелен 150 гр.
- лук -
50 гр.
- люти чушки - 1 бр.
- кориандър - зелен 1/4 връзка
- кимион - 1 ч.л.
- джинджифил
- гарам масала - 1 ч.л.
- сол - 2
ч.л
Начин на приготвяне:
Брашното
и 1/2 ч.л. сол се смесват. Добавят се 4 с.л. олио и се меси до получаване на
едри трохи. Постепенно се добавя вода )и се меси до получаване на хомогенна
маса. Тестото се намазва с мазнина, покрива се и се оставя да престои. Междувременно картофите се сваряват и след
като изстинат се обелват и нарязват на кубчета . Четири супени лъжици
олио се загряват в дълбок тиган на средно силен огън. След намаляване на огъня
се слага ситнонарязания лук и се пържи до златисто-кафяв цвят. Добавят се граха,
джинджифила, ситно нарязаните чушле и зелен кориандър, картофите, останалата
сол, смления кимион, 1 ч.л. млян кориандър и 1 ч.л. гарам масала. Бърка се на
слаб огън 3-4 минути и се маха от печката. Тестото се премесва и се разделя на 10
топчета, които се разточват на кръгчета. След като кръгчето се раздели на две,
всяка половина се навива на конус , пълни се с около 2.5 ч.л. от картофената
плънка и се захлупва. Така
готовите самоси се пържат на среден огън в дълбок тиган в олио. Пържи се докато
самосите станат кафеникави и хрупкави, след което се изваждат, оцеждат от
мазнината и се сервират горещи.
Ястието се получи много добре. Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриване