Традиционни Индийски ястия

 

Традиционни Индийски ястия

Самоса

Съставки:

  • брашно - 300 гр. тип 500
  • картофи - 500 гр.
  • грах - зелен 150 гр.
  • лук - 50 гр.
  • люти чушки - 1 бр.
  • кориандър - зелен 1/4 връзка
  • кимион - 1 ч.л.
  • джинджифил
  • гарам масала - 1 ч.л.
  • сол - 2 ч.л

 

Начин на приготвяне:

Брашното и 1/2 ч.л. сол се смесват. Добавят се 4 с.л. олио и се меси до получаване на едри трохи. Постепенно се добавя вода )и се меси до получаване на хомогенна маса. Тестото се намазва с мазнина, покрива се и се оставя да престои.  Междувременно картофите се сваряват и след като изстинат се обелват и нарязват на кубчета . Четири супени лъжици олио се загряват в дълбок тиган на средно силен огън. След намаляване на огъня се слага ситнонарязания лук и се пържи до златисто-кафяв цвят. Добавят се граха, джинджифила, ситно нарязаните чушле и зелен кориандър, картофите, останалата сол, смления кимион, 1 ч.л. млян кориандър и 1 ч.л. гарам масала. Бърка се на слаб огън 3-4 минути и се маха от печката. Тестото се премесва и се разделя на 10 топчета, които се разточват на кръгчета. След като кръгчето се раздели на две, всяка половина се навива на конус , пълни се с около 2.5 ч.л. от картофената плънка и се захлупва. Така готовите самоси се пържат на среден огън в дълбок тиган в олио. Пържи се докато самосите станат кафеникави и хрупкави, след което се изваждат, оцеждат от мазнината и се сервират горещи.

 

 

 





 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Традиционни Китайски ястия

Традиционни Турски ястия