Традиционни Турски ястия
Традиционни
Турски ястия
Кебап
·
За
любителите на дюнера Турция е обетована земя, но тук става дума за класическата
скара. Първенец е адана кебап - силно пикантна смес от телешко и агнешко,
печена на скарата, увита около или върху шиш, и поднесена със зеленчуци и
туршия, плосък хляб лаваш или булгур.
Рецепта за кебап
Адана кебап
Съставки:
- кайма -
800 г смес от телешко и агнешко месо
- лук - 2
глави
- чесън - 5
- 6 скилидки
- чушки - 3
бр. печени червени
- люти чушки - 1
бр. малка по желание
- масло -
50 г много меко, но не стопено
- сол
- черен пипер
- кимион
- магданоз
Начин на приготвяне
Скълцайте ситно
лука, чесъна и чушките и ги омесете с каймата заедно с нарязаното на
малки парченца масло. Овкусете сместа с подправките и магданоза. Оставете
да престои 2 часа на хладно. От охладената кайма оформяйте топчета, които са с
една идея по-големи от топчета за пинг понг. Нанижете ги на шишчета и
с пръсти разнесете по дължината им - внимавайте, защото сместа трябва да е
тънко и равномерно разпределена по шишчетата. В противен случай адана
кебапът не се задържа на него. Приберете в хладилника шишовете за половин
час, докато стегне маслото. Изпечете ги на скара от всички страни.
|
|
Според мен след като се овкуси може да се остави да престои само 1 час.
ОтговорИзтриване