Традиционни Турски ястия

 

Традиционни Турски ястия

Кебап

·      За любителите на дюнера Турция е обетована земя, но тук става дума за класическата скара. Първенец е адана кебап - силно пикантна смес от телешко и агнешко, печена на скарата, увита около или върху шиш, и поднесена със зеленчуци и туршия, плосък хляб лаваш или булгур.

 

Рецепта за кебап

 

Адана кебап

Съставки:

  • кайма - 800 г смес от телешко и агнешко месо
  • лук - 2 глави
  • чесън - 5 - 6 скилидки
  • чушки - 3 бр. печени червени
  • люти чушки - 1 бр. малка по желание
  • масло - 50 г много меко, но не стопено
  • сол
  • черен пипер
  • кимион
  • магданоз

 

Начин на приготвяне

 

Скълцайте ситно лука, чесъна и чушките и ги омесете с каймата заедно с нарязаното на малки парченца масло. Овкусете сместа с подправките и магданоза. Оставете да престои 2 часа на хладно. От охладената кайма оформяйте топчета, които са с една идея по-големи от топчета за пинг понг. Нанижете ги на шишчета и с пръсти разнесете по дължината им - внимавайте, защото сместа трябва да е тънко и равномерно разпределена по шишчетата. В противен случай адана кебапът не се задържа на него. Приберете в хладилника шишовете за половин час, докато стегне маслото. Изпечете ги на скара от всички страни.

 

 












Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Традиционни Китайски ястия